Novoletni okraski

Hotela sem narediti okraske, ki bi spominjali na tiste, ki so bili izdelani pred 100 leti. Takrat so smrečice krasili bonboni zaviti v svetleč papir, orehi, svečke in domači keksi. Prepričana sem, da okraski s starinskimi motivi nosijo in izžarevajo toplino tudi v 21.em stoletju.

Drevo je značilen simbol božiča in kot takšen se je navezoval na kult zelenja med antičnimi ljudstvi, kjer je bilo drevo simbol upanja in veselja. Božično drevo v sodobni obliki naj bi ustoličili protestanti. Legenda namreč pravi, da je sam ustanovitelj reformacije Martin Luther domov prinesel smrečico in jo okrasil s svečkami, njegova družina pa je običaj ponavljala iz leta v leto. Za osvetlitev smrekice ga je navdahnila svetloba, s katero je videl obsijane smrečice v gozdu.

 

Spominska plošča v Rigi (Latvija) z napisom: »Najstarejše novoletno drevo v Rigi leta 1510« v 8 jezikih. Mesto pravi, da je bilo v njem postavljeno prvo božično drevo. Pripovedujejo o navadi zbiranja okrog drevesa na božični večer, možje lokalnega trgovskega ceha so prinesli okrašeno drevo na tržnico in ga nato zažgali. Navada je morda prišla iz Nemčije, ker so na tržnicah prodajali božična drevesa.

Ljudje so najprej začeli prodajati božična drevesa na nemških tržnicah. Odnesli so jih domov in jih postavili. Niso jih okraševali. Posekali so toliko zimzelenih dreves, da so leta 1561 iz gozdnega ordinata v Alzaciji, ki je bila takrat del Nemčije, oznanili, da ima lahko vsak meščan samo eno božično drevo, ki pa ne sme biti višje od 8 čevljev (malo več kot en meter).

 

Prvi “dokument” o pravem božičnem drevescu izvira iz Alzacije, kjer so že leta 1531 prodajali neokrašene smrečice, krasiti pa so jih začeli najkasneje leta 1605. Poročilo potrjuje, da so tega leta v Strasbourgu drevesca že krasili s papirnatimi rožami, jabolki in svečkami. Drevesa so krasili tudi z orehi in raznimi slaščicami. Običaj se je uveljavil na Slovenskem z več kot 200-letno zamudo; prvo drevo v Ljubljani naj bi postavili okoli leta 1845, na kmetih pa naj bi bil običaj popolnoma neznan celo do 1. svetovne vojne.

1845 je bila v Philadelphiji objavljena otroška knjiga »Kriss Kringlovo božično drevo«, ki je širila popularnost božičnega drevesa v Združenih držvah, kamor so ga zanesli nemški priseljenci. Leta 1856 je predsednik Franklin Pierce razstavil prvo okrašeno drevo v Beli hiši. V 80ih letih 19. stoletja so z izumom darilnega papirja darila, ki so prej visela na drevesu, prestavili pod drevo.

 

Prvo električno osvetljeno božično drevo je iz leta 1882, samo tri leta po izumu žarnice (Thomas Edison), in sicer ga je postavil Edward H. Johnson, podpredsednik Edisonovega električnega podjetja. Božično drevo je bilo čudovito osvetljeno z mnogimi barvnimi kroglami v velikosti orehov. Naslednja revolucija v okraševanju božičnih dreves se je zgodila leta 1890, ko so se pojavili prvi stekleni okraski, ki so v ZDA prišli iz Nemčije. V Anglijo je božično drevo prinesel princ Albert, ki je leta 1839 princesi Viktoriji podaril drevo iz njegove rojstne Nemčije. Kmalu so božična drevesa postala priljubljena po vsej državi.